A mi kertészetünk! http://csaladikerteszet.blogger.hu Utazásaink során Ázsiában sok helyen láttuk ezt az angol feliratot: same same... but different - főleg egymás melletti pólóboltok kirakatában. Mindenki ugyanazt árulja, mégis kicsit másképp. A nálunk jóval nagyobb népsűrűségű országokban ezzel a jelmondattal békésen megférnek egymás mellett az ugyanazt a terméket áruló kereskedők. Hisznek abban, hogy ha a saját kis világukon belül jól csinálják a dolgukat és egy kicsit másképp, mint a többiek, akkor sikeresek lesznek. Ez a hit látszik az arcukon, a viselkedésükön, ettől mosolyognak, és ettől élvezik, amit csinálnak. Ettől más itt minden, mint a fejlett világban: úgy csinálják, mintha minden ezen múlna: ezen a napon, ezen az üzleten, ezen a vevőn, ezen a terméken. Ebben hiszünk mi is. Számunkra is ez a legfontosabb: különbözni másoktól, békességben élni, élvezni a mindennapokat, és másokkal is éreztetni, hogy amit csinálunk, az fontos nekünk. Erről szól a Budai Kertcentrum, és a családunk élete is. hu Adventi naptár - máshogy http://csaladikerteszet.blogger.hu/2018/12/01/adventi-naptar-mashogy Ma a gyerekekkel rendhagyó adventi naptárat készítettünk.

Kellett hozzá egy nagyobb méretű gyufásdoboz:

Egy csomag Smarties drazsé:

24 db ígéret, fogadalom, amit ők maguk írtak össze. Ilyenek például:

Ma nem veszem elő a tabletemet.

Ma nem tolakszom elő ebédnél és nem bánom, ha utolsó leszek.

Ma meglepem egy barátomat egy aprósággal...

stb.stb.

A gyufásdobozból félretettük a gyufaszálakat, a Smarties-ből 24 db-ot a dobozba raktunk, az ígéreteket kinyomtattuk és csíkokra vágtuk, a csíkokat összehajtogattuk és ezek is a dobozba kerültek:

És a végén a doboz tetejére egy adventi naptárat ragasztottunk.

Sablont sokfélét lehet találni a neten, az enyém a www.anapfenyillata.cafeblog.hu oldalról származik, de sajnos nem tudom ide beilleszteni, mert ez a program nem engedi. Ha valakit konkrétan érdekel, elküldöm neki e-mailben, pdf-ben.

A gyerekek nagyon lelkesek, mire elfogynak a papírkák és a drazsék, ők is egy kicsivel jobbak lesznek - ha ez egyáltalán fokozható :), hiszen már most is ők a világ legjobb gyerekei!

24 nap múlva karácsony!!!

]]>
Sat, 01 Dec 2018 23:04:19 +0100 30203_272571
Poloska invázió http://csaladikerteszet.blogger.hu/2018/11/26/poloska-invazio Mint oly sokan mások ebben a csodás őszi időben, mi is rendesen megszenvedtük a poloskák támadását. Az irodában az ajtók, ablakok záródási felülete tele volt poloska (és harlekin katica) "matricával", repkedtek a fejünk felett, beszorultak a billentyűzetbe, ki kellett hívnunk a szerelőt, mert először csak foltosan, aztán már sehogy sem nyomtatott a nyomtató a bogártetemek miatt. Kinyitottunk egy dossziét és hullottak a lapok közül, benéztünk egy szekrénybe és el kellett kapni a fejünket a kirepülő bogarak elől.

Igaz, hogy nem csípnek és nagy kárt nem csinálnak, VALÓBAN rendkívül büdösek és állati idegesítőek.

Próbáltunk védekezni ellenük: ecetes lefújás (nem használt), illóolajos lemosás (nem használt, de mindenkinek megfájdult a feje), rovarirtó (nem vagyunk híve a mérgeknek, így talán csak egyszer próbáltuk, de nem volt jelentősége), ráolvasás, besötétítés, füstölés ... nem, nem, nem használt.

Aztán egyszer csak bejött a hidegebb idő, és most örültünk neki, mert a poloskák ahogy jöttek, úgy tűntek el váratlanul. Aztán a kolleganőm le akart menni valamiért a fóliasátorba és a hideg miatt bele szeretett volna bújni a fogason tartott pulcsijába. Gyanús volt neki, hogy zörög a pulcsi... aztán elkezdtek hullani a tetemek... juj, sokkoló volt a lábunk alatti bogárszőnyeg! Ahogy próbáltuk őket összesöpörni, reccsentek, pattantak, ahogy rájuk léptünk.

Ma pedig a fóliasátorban rendezkedünk, mivel odakint kitartóan esik az eső, és amikor a kaspókat pakolgatjuk, na mit találunk?

Juj. És most a fóliában is poloskaszag van :(

]]>
Mon, 26 Nov 2018 11:48:39 +0100 30203_272568
Utazásaink http://csaladikerteszet.blogger.hu/2018/11/23/utazasaink Most tényleg van időm írogatni - és nem csak a csaladikerteszet.blogger.hu-ra, hanem a csaladiutazas.blogger.hu-ra is, ahol végre befejeztem a téli, Guatemala-Beliz körutazásunkat és elkezdtem a nyári, Franciaország-Jersey állatkertlátogató családi túránk leírását is.

Sajnos ez a felület nem engedi, hogy változtassak a bejegyzések sorrendjén, ezért sorszámoztam a napokat, melyet jobb oldalon, a tartalomjegyzékben lehet átnézni. Érdemes kiválasztani az 1.-t és onnan olvasni visszafelé, különben elég követhetetlen a szöveg.

Ajánlom tehát szeretettel: csaladiutazas.blogger.hu - szintén elérhető a weboldalunkról: www.budaikertcentrum.hu/blogok

]]>
Fri, 23 Nov 2018 11:39:52 +0100 30203_272566
Ültessünk, vagy ne ültessünk... ez itt a kérdés! http://csaladikerteszet.blogger.hu/2018/11/22/ultessunk-vagy-ne-ultessunk-ez-itt-a-kerdes Hát ma sincs valami jó idő, folyamatosan esik valami szmötyi az égből, de szerencsére nincs hideg. Nagyon büszke vagyok a tegnap érkezett növényeinkre! Bár a kamion lepakolása nem volt egyszerű és sok izgalommal járt, mégis megérte a fáradtságot, ahogy a fényképek is mutatják.

Ezek a növények is - kivéve, melyek megrendelésre érkeztek- itt fognak telelni nálunk. A földlabdások konténerbe, szalma alá kerülnek, ahol a gyökereik védve lesznek a téli fagyoktól és úgy érzik, elültette őket végre valaki.

Régi, tradicionális szakmai alapelv, hogy ősszel vagy akár a fagymentes téli napokon kell ültetni, mert a nedves, csapadéktól telített talaj lassabban hűl le, mint a levegő, így a növény a kellemes 10 fokos földben a téli hónapok alatt is folyamatosan növesztgeti a hajszálgyökereit, és a gyökeresedési krízis a kihajtásig lezajlik.

Ez alól a szabály alól kivételt képeznek azok a növények, melyek mediterrán régióból származnak és Magyaroszág az elterjedésük északi határán fekszik. Ilyenek: füge, gránátalma, pálmák, karcsú európai (toszkán) ciprus, chilei szúrósfenyő, japán szugifenyő, japán ernyőfenyő, illetve az évelő növények közül: gaura, pampafű, japán babérhanga, japán dérbabér, stb. Ezeket vásárlásuk esetén jobb átteleltetni cserépben egy széltől védett, árnyékos kertrészben, beszalmázva vagy -avarozva a cserepüket, és csak tavasszal kiültetni végérvényes  helyükre. Ügyeljünk téli, havi egyszeri öntözésükre is.

Tavaszi ültetésnél közel van a kihajtás időpontja, de kevés a talajban már a nedvesség a begyökeresedéshez. A tavasz végére az ősszel ültetett növények jobb kondícióban várják a nyár beköszöntét.

Tehát a válasz: ha nem a mediterráneumból származó növényt vásároltunk, rajta! Ültessük el őket most!

]]>
Thu, 22 Nov 2018 12:56:28 +0100 30203_272564
Mai kamion http://csaladikerteszet.blogger.hu/2018/11/21/mai-kamion Na, megérkezett a nagy kamion a parkolóba. Mikor leponyvázták és megláttuk a földlabdákat, dobtunk egy hátast...

Szerencsére sikerült gépes segítséget keríteni, most várjuk. Közben a kamion beragadt a sárba, hogy örüljünk. Juhu!

A videót megpróbáljuk feltenni az Instagramra, ha sikerül. Ott megtekinthető. Érdemes :)

Lizike is sokat segített a pakolásban. Igazából a mi kiskutyánk két dolgot tud nagyon profin, gondolkodás nélkül, azonnal teljesíteni:

- ugass! (ezt bármikor, bárhol, parancs nélkül is megteszi)

- légy fehér! (na ebben ma nem fogadott szót!):

]]>
Wed, 21 Nov 2018 13:46:11 +0100 30203_272563
LUKINYÚL http://csaladikerteszet.blogger.hu/2018/11/20/lukinyul Ma az egyik beszállítónk - látva a sok megrendeléses listát, amit kapott tőlünk - felhívott bennünket, hogy nem tudja értelmezni a táblázatokat, csak "néz ki a fejéből, mint a lukinyúl".

Miután megígértük, hogy visszafogjuk magunkat, a kolléganőm rákeresett a "lukinyúl" kifejezésre és ezt kapta:

Les, mint a lukinyúl

Meglehetősen értetlenül, a körülötte zajló eseményeket csak részben, bizonyos fáziskéséssel követve figyelő ember kiváló jellemzésére szolgáló kifejezés.

Nocsak :) Mindig tanulunk valamit.

]]>
Tue, 20 Nov 2018 12:52:39 +0100 30203_272562
November http://csaladikerteszet.blogger.hu/2018/11/20/november Régóta hanyagoltam a blogírást - egyrészt azért, mert rendkívül pörgős, izgalmas évünk volt, másrészt mert idén a honlapunkra koncentráltunk. Mindenkinek ajánlom megtekintésre, szerintem igazán szép, igényes munka, és rengeteg jó képet sikerült készítenünk hozzá. - www.budaikertcentrum.hu

Viszont most már kezd lecsengeni a szezon, sajnos az idő is elromlott - bár milyen óriási szerencsénk volt az idei ősszel -, így mostantól több időm lesz az írogatásra is.

Most reggel, mikor bejöttem, elég lehangoló látvány fogadott: üres parkoló, szitáló eső, 3 fok, mégis megmelengette a lelkem a felsorakoztatott növények látványa.

Azért a muskátli az ablakunkban még elég optimista - kitartóan dacolt tegnap is a rátelepedő hópelyhekkel.

A gyümölcsfáink már kopaszok, de a kolléganőim sokat dolgoztak, hogy jól látszódjon még most is, melyik milyen fajta. A már említett honlapunkon (www.budaikertcentrum.hu) fent van a fajtalista - érdemes rápillantani, mert gyümölcsfát is (mint minden más növényt) most jó ültetni. Hogy miért? Mert 5 csapadékos hónap következik, amikor a növény beültetve átesik a gyökeresedési fázison és tavasztól már a növekedésre tudja fordítani energiáit. Egy most ültetett szabadgyökerű gyümölcsfával akár 1 évet is nyerünk, ha pedig nagyobb méretet, már termő gyümölcsfát választunk, jövőre örülhetünk a termésnek is.

 

 

Igaz, hogy hideg van és tegnap a szobanövények hazavándoroltak az otthoni melegbe, azért a mikulásvirágok megadják a fóliasátor hangulatát. A lányok jókedvűek, szerencsére nem fáznak, jól fel vannak öltözve és még a mostani időjárás is kegyes hozzánk, hála Istennek nem csattognak a mínuszok és nincs óriási hó.


A múltkor nagyon cuki karácsonyi kiegészítőket vettünk, angyalkákat, karácsonyfadíszeket, adventi koszorú alapokat - nem a hagyományosakat, inkább különlegeseket. Készítünk pár képet kedvcsinálónak.
És ilyen cuki betlehemünk is van - én sem tudtam ellenállni neki, már haza is vittem egy csomaggal:


Az áru még mindig érkezik, holnap is jön egy kamion, óriás földlabdás tiszafákat és egyéb örökzöldeket várunk, ráadásul mázlink van, mert el tudjuk vitetni a raklapdobozokat az alsó területről, így ott is rend lesz végre.

Az ilyen csendes napok általában metszéssel, rendezkedéssel, takarítással telnek. Ellenőrizzük, hogy mindenen van-e ár, előkészítjük a kiszállításokat, helyet csinálunk az érkező árunak.

Sokan gondolják, hogy kertészetben dolgozni a világ legjobb dolga: csicseregnek a madarak, lágy szellő fújdogál, csodás növények vesznek bennünket körül, nincs stressz csak boldogság... így november közepén, az ónos esőben, tépő szélben szoktunk nevetgélni ezen :) (bár csodás növények vesznek bennünket körül és ilyenkor még a stresszfaktor is alacsonyabb). Mindenestre kertésznek lenni elhivatottságot (is) jelent.

]]>
Tue, 20 Nov 2018 11:01:23 +0100 30203_272561
GardenExpo 2018 http://csaladikerteszet.blogger.hu/2018/03/20/gardenexpo-2018 Nagy izgalommal várjuk az idei GardenExpo-t, több okból is: először is ez a mostani időjárás valami hihetetlen! Ki vagyunk éhezve már a színekre, az illatokra, március vége felé a madaraknak kellene csicseregniük, a krókuszoknak, nárciszoknak tobzódniuk... ehelyett még mindig a lefagyott hótakarót tapossuk.

Másrészről mindig nagy öröm részt venni egy kiállításon, izgalmas a stand összeállítása, a beszélgetések a többi kiállítóval, az áramló tömeg, a kérdések özöne és a sok dicséret, amit kapunk - reméljük, az idén sem okozunk csalódást.

Az idei évben Béla is szerepelni fog, 24-én szombaton 2-kor lesz fellépése, amikor a kerti trendekről, a 2018-as kertkultúráról fog beszélni. Várunk mindenkit szeretettel (főleg, hogy előtte lesz a nyereménysorsolás :))

Addig is bemásolok ide néhány gondolatot az ebben a témában megszólalók közül:

Út a Kerthez

A kültéri nappalik fogalma nem olyan régen jött be a köztudatba, de jelentősége évről évre erősödik – mondja Molnár Klaudia kertész, az Út a kerthez bloggere, majd hozzáteszi, valójában a nappali meghatározás már nem is teljesen pontos, hiszen a kert annyiféle igényt kielégít, a hangulatos családi étkezésektől, a baráti összejöveteken át, egészen a lazításig. Épp ezért - akárcsak az otthonunkban - a kertben is fontossá vált a különböző bútordarabok, színek összehangolása, valamint a hangulatfokozó elemek és dekorációk használata. „Idei divat továbbá, hogy a kertben legalább két pihenőrészt alakítanak ki, egy étkezőt közvetlenül a ház közelében, illetve egyet a kert belsejében, a buja zöld növényzet árnyékában, ami pedig csodálatos helyszínt biztosít a csendes feltöltődéshez” – teszi hozzá a szakember.

Dekor és mentha

Borbás Ágnes hobbikertész, blogger 2018-at a kertben eltöltött örömteli pillanatok évének tekinti. A veteményesben szüretelt saját zöldségek és gyümölcsök, a közös étkezések, a szépen kialakított virágágyások és a vadon élő állatok védelme mind-mind boldogságforrás a léleknek. „Napjainkban a ház körüli zöld terület hatalmas kincs. A tervezőknek köszönhetően az eddig mostohagyerekként kezelt kisméretű kertekre is egyre nagyobb figyelem irányul. Kreatív ötletekkel különleges pihenő zónákat alakíthat ki minden kerttulajdonos.” A kevesebb sokszor több – figyelmeztet a blogger! Javaslata szerint az apró kertekben érdemes több szerepet is szánni a felületeknek: ilyen lehet egy multifunkcionális tűzrakó, ami széles peremével asztal, középső rácsozatával grillező, rács nélkül pedig egy nyáresti tűzrakó.

Kertportál.hu

A kerti trendek két fő csapásirányba mennek 2018-ban: az egyiket a modern, légies könnyedség és letisztult minimalizmus jellemzi, a másik irányt viszont a tavaszias vintage, ahol a vidéki életérzés és a természetközeli hangulat uralkodik – mondja Topor Erika okleveles kertészmérnök. A kifinomult luxust sugárzó bútorok és kerti kiegészítők igen elterjedtek a modern házak udvarában. Egyre népszerűbb a mérnöki pontossággal megkonstruált kert, ahol a virágzási idők, növénymagasságok és a színek, formák játéka nincs a véletlenre bízva. Mindennek illeszkednie kell mindenhez, ez az irányzat nem tűr hibát az összképben. „Ennek ellenpólusaként egyre terjed a vintage, ami szintén légies, de inkább romantikus, nosztalgikus hangulatot idéz.” Előszeretettel találni az ilyen udvarokban házilag festett bútorokat, dominál a fehér, a kopott szín, a kék és a rusztikusra festett óarany. A növényválasztásban is a púderszínű virágok dominálnak, legyen az akár egy boglárka vagy egy liliomfa. Ebben az irányzatban nem a mérnöki pontosság a jellemző, inkább a szabad és természetes vonalvezetés, a kertben a sokféleség, az ívekkel, mintákkal való játék mutatkozik meg – hangsúlyozza a szakember.

Kertlap.hu

Továbbra is tombol a Termeszd meg magadnak divatja. A világszerte emelkedő élelmiszer árak, a biotermékek felértékelődése az oka, hogy egyre többen rendezkednek be önellátásra. Továbbra is hódít a kis helyen, minél többet elve – sorolja a 2018-as kerti trendeket dr. Garami Márta a Kertlap.hu főszerkesztője. Hozzáteszi: a hobbikertészek előszeretettel választanak futónövényeket, futtatnak rácsra, pergolára, termesztenek zöld falaknak is nevezett felfüggeszthető „zsebekben”, és idén is trendi a konténerkertészkedés. „A kis helyen élők igényeit elégítik ki a kertészek azzal, hogy egyre több törpenövekedésű fajta jelenik meg a piacon, gondoljunk az oszlopos növekedésű mini gyümölcsfákra és az ámpolnákból alácsüngő koktélparadicsomokra” – mondja a szakember. Dr. Garami Márta szerint a fűszernövények csillaga továbbra is fényesen ragyog. Egyre többen kapnak kedvet a termesztésükhöz. Remek társítás napos ablakban a kerti zsálya, a majoránna, a szurokfű, a kerti kakukkfű és a borsmenta.

Balkonada

A növényválasztásnál a vágyak és lehetőségek kemény csatájában mindinkább a lehetőségek fognak győzedelmeskedni idén. A tájidegen és ezért hosszútávon nehezen életben tartható növények helyett előtérbe kerülnek az adott környezeti viszonyoknak leginkább megfelelő, kipróbált és bevált őshonos fajták. A természetes anyagok a burkolatokban és kert minden szegletében teret hódítanak – mondja Nagy Jucó virágkötő, a Balkonada bloggere. A műanyag virágládákat és cserepeket a kerámia virágtartók, fadézsák váltják fel, de idén a kerti utak, az ágyásszegélyek és a kert egyéb díszítőelemei is kőből vagy fából készülnek. „Folytatódik a gyep visszaszorulása a szilárd burkolatok és a növényágyások javára. A díszkavicsok, díszkertek, sziklakertek kevesebb törődést igényelnek, ugyanakkor nagyon izgalmas és esztétikus szigetei lehetnek a kertnek” – teszi hozzá a blogger. Idén az okoskert fogalma is egyre elterjedtebb, az előre programozható, önjáró fűnyíró és öntözőrendszer mellett megjelentek az okostelefonnal is vezérelhető öntözési rendszerek.

És végül a GardenExpo felhívása:

Ismerd meg a legújabb trendeket!

Nincs két egyforma méretű terület, élethelyzet vagy személyiség, ezért egyetemes érvényű igazságokat is nehéz kijelenteni kertügyben. Március 23-25. között azonban minden kertimádónak adott a lehetőség, hogy testközelből megismerkedjen a friss kültéri trendekkel és személyre szabott tanácsokat kérjen profi szakemberektől. A 2018-as Gardenexpón a komplett kertépítéstől, a lakás teraszának „tavasziasításáig” minden kérdésedre választ kaphatsz, válogathatsz az álomszép bútorok, grillek, medencék, árnyékolók, kerti gépek és szerszámok, kültéri világítás és öntözéstechnikai megoldások legszélesebb választékából. Ne hagyd ki a lehetőséget, találkozunk idén is a Budapest Sportarénában! A háromnapos rendezvényen természetesen nyerni is lehet, csak regisztrálni kell előre a http://www.gardenexpo.hu/regisztracio oldalon, és bárki hazaviheti az álomszép kerti garnitúrát, a profi grillt vagy a robotfűnyírót.

Jöjjenek velünk, élvezzük együtt a kiállítást! Budai Kertcentrum, 23-as stand.

 

]]>
Tue, 20 Mar 2018 16:12:10 +0100 30203_272479
Lizike http://csaladikerteszet.blogger.hu/2016/10/21/lizike Pár napja észrevettük, hogy Lizi kutyánk hasában, ágyéktájon egy kis duzzanat található. Akkor lehetett jól látni, amikor Lizike hanyatt dobta magát, hogy vakargassuk a hasikóját. Tegnap pedig, amikor a család körbeállta és aggódva nyomogatta a beteg testrészt, még egy jól fejlett kullancsot is felfedeztünk a duzzanat mellett, amit aztán Béci egy határozott mozdulattal eltávolított, Lizike nagy felháborodására.

Így hát ma reggel, miután Béla és a kutya bejöttek dolgozni, és az ovis kör után én is megérkeztem, hirtelen felindulásból felhívtam Nagykovácsiban egy ultrahangos készülékkel rendelkező állatorvosi rendelőt és megbeszéltem, hogy délelőtt lemegyünk egy gyors vizsgálatra.

Mivel a kertészetben szabadon szaladgál, kölcsön kellett kérnem egy pórázt, mert hát ugye állatorvoshoz megyünk. Olyan cuki, ahogy meglátja a kezemben a pórázt, jön utánam szó nélkül, be is ugrott a kocsiba, elhelyezkedett és elindultunk. Menet közben valami penetráns bűzt éreztem, gondoltam is, hogy biztos beleléptem valami szerencsét hozó anyagba a parkolóban, milyen ciki lesz, ne felejtsem majd el letörölni a talpamról, ha kiszállunk.

Nagykovácsi Szegfű utca nem a legkönnyebben megtalálható helyszín, de szerencsére velem volt jó barátom, Vazze, így gond nélkül megérkeztünk. Mikor kiszálltam az autóból, első dolgom volt lecsekkolni a talpaimat, de tiszták voltak, szagtalanok, így rosszat sejtve nyúltam a kutya után. Mikor felcsatoltam a nyakörvére a pórázt, és az ujjaim belemerültek Lizike sűrű nyakszőrzetébe, bosszankodva éreztem, ahogy a nyúlós, büdös anyag rátapad a kezemre. Kiskutyánk nyilván túl illatosnak és tisztának érezte magát, ezért hamarjában meghempergőzött egy nagy adag kakiban a kertészetben...még indulás előtt.

A váró foglalt volt, egy másfél éves aranyos kislány volt ott az anyukájával és a beteg cicájukkal, így inkább kint várakoztunk. Kerestem egy vízcsapot, de a kerti csap már el volt zárva, csak néhány cseppet tudtam kicsikarni belőle, hogy legalább a kezem tisztább legyen.

Mikor a cica után sorra kerültünk, és sűrűn elnézést kérve feltettem bűzfelhőbe burkolózó Lizikénket a vizsgálóasztalra, becsületére legyen mondva, meg se nyikkant.

Hanyatt fordítottam és együtt kerestük a kedves, fiatal doktor bácsival a duncsot a kutya hasán... de a kullancs által hagyott pici piros pöttyön kívül semmit nem találtunk. Állati hülyén éreztem magam, egyrészt a szagok miatt, másrészt mert reggel még tényleg ott volt a csomó, hozzá se lehetett érni Lizi hasához, mert már morgott is miatta.

Nosza, akkor emeljem fel - jött az utasítás, és én öklendezve magamhoz öleltem a kutyuskát, hogy a doktor bácsi más szögből is meg tudja vizsgálni. De sehol semmi.

Állítsuk fel, fektessük le, emeljem fel még egyszer, nézzük újra hanyattfekvésben... hiába. A csomó eltűnt.

Zavart nevetgélés közben köszöntünk el és ültünk újra a kocsiba, hogy megtegyük az utat vissza a kertészetbe, ahol a kollégák aggódva kérdezték: mi baja van a kis drágának?

Semmi, nem akarok beszélni róla! - mondtam és hosszú ideig sikáltam a kezemet a mosdóban, de még mindig érzem magamon a kakiszagot.

Szerencsére Lizike jól van, boldog, egészséges és érkezés után első dolga volt, hogy beleugrott az egyik szivatómedencébe, így most már nemcsak büdös, de vizes is.

Kocsikázás közben sokszor eszembe jutott, amit a férjem szokott mondogatni: a jó dolgokért meg kell szenvedni!

]]>
Fri, 21 Oct 2016 12:35:41 +0200 30203_272269
Japán hetek http://csaladikerteszet.blogger.hu/2013/08/08/japan-hetek Augusztus 8. és 31. között japán heteket tartunk a BKC-ban.

Mindez onnan indult, hogy felemlegettük: Béla 2010 februárjában Japánban, Atami városban járt egy japánkert-építő szemináriumon, ami nagyon nagy élményt jelentett neki. A szemináriumot a világhírű Kosugi Zohen cég szervezte, 6 fő vehetett rajta részt, 3 hétig tartott. Két holland, két kanadai, egy ír férfi és Béla alkották a csapatot és egy német, de évek óta japánban élő és az egyetemen kerttervezést tanító férfi volt a tolmács.

Tudtuk, vagy inkább sejtettük, hogy Japán egy más világ. De hogy ennyire... az csak ott tudatosult benne. Szerencsére naplót írt, így nekem könnyű dolgom van: hitelesen tudom visszaadni az élményeit.

Mivel tél volt, február, hideg is volt. A szoba, amit kapott, nem volt fűtve: kb. 0 fok volt benne. A tizenvalahány órás repülőút után, hulla fáradtan, az időeltolódástól szenvedve egy kissé kiakadt ezen. Felcsavarta a légkondit 30fokra, megágyazott - 2 matrac, lepedő, 2 paplan volt az ágynemű - és zokniban, pulóverben, jégeralsóban próbált elaludni. Kellemes meglepetés volt viszont,  hogy a fürdőszobában a WC ülőkéje fűtött volt. Alig akarta otthagyni.

A tanítás reggel kezdődött, volt egy ebédszünet és délután folytatódott. Délelőtt a japánkertek filozófiai hátteréről, kőalkalmazásokról, a japánkert alapjairól, ültetési szögekről, szimbólumokról, stb. folyt az oktatás, délután mindezt kipróbálták a gyakorlatban. A hallottak alapján minden nap össze kellett rakniuk egy 25-30 m2-es kis japánkertet kövekből, szoliter és talajtakaró növényekből (Pachisandra, Ophiophogon, Acorus, csíkos Carex, sok-sok moha, páfrány). Mivel legtöbbször vagy a hó vagy az eső esett, föléjük feszítettek egy kb. 40-50 m2-es ponyvát. Andreas, a német tolmács mindent fordított és minden "diákra" 2-3 japán szakember jutott, aki segítette, magyarázott neki.

Ezeket a mini bemutatókerteket aztán a cég emberei minden este szétszedték, a köveket, növényeket csoportosították, hogy másnap tiszta lappal (területtel) lehessen dolgozni.

Volt, amikor földfalat tanultak építeni, bambuszkerítést, volt amikor burkolatot - mindegyik nagyon alapos, nagyon precíz, kiváló munka volt.

Egyik reggel 5-kor arra ébredt, hogy reng alatt a föld. Nem volt túl ijesztő, pár másodpercig tartott - utólag  megtudták, hogy hetente 2x van itt földrengés - de a rádió már be is mondta a cunami-veszélyt (20 cm-s cunami fenyegette őket ezúttal).

A cégnél férfiak, nők dolgoznak, hihetetlen energia és szaktudás árad belőlük. Mindenki nagyon szerény és mosolygós. A burkolást például egy 25 évesnek látszó hölgy tanította, elővett egy vésőt meg egy kalapácsot, megfogott egy 20kg-os gránit paliszád támfalelemet, letérdelt rá és megmutatta, hogyan kell kettéhasítani. ide ütünk kettőt, oda ütünk kettő, itt megkocogtatjuk és hopp: a kő kettétört. A külföldi nagydarab, nagy rutinnal rendelkező cégtulajdonosok délután 5-ig görcsöltek, izzadtak, ütötték-verték a vésőt, de nem történt semmi. A kis japán lány hol ide ugrott, hol oda: ide ütött kettőt, oda ütött kettőt, amott megkocogtatta és  hopp: a kő kettétört.

Utólag kiderült hogy ez lány 16 éve a cég alkalmazottja, és 2007-ben ő vehette át a kertépítő világolimpián nyert aranyérmet. Szóval nem volt 25 éves és nem volt kezdő.

Csodálatos történelmi kertekbe vitték őket, részt vettek eredeti japán teaszertartáson, jártak egy japán gyűjtő emlékére épített csodálatos múzeumban, melyet évszázados mohakert vett körül... egyszóval óriási élmény volt.

Ezt az élményt szeretnénk kicsiben megosztani a Budai Kertcentrumban is, ahol a nyár végéig minden termék/növény árából, melynek nevében szerepel a "japán" szó, 10% kedvezményt adunk. Ide tartoznak a bonsaiok, kövek, sziklák, szobrok, japán kerti lámpások, teaszertartáshoz használható kövek, egyebek is.

És különleges lehetőségként Béla vállalta, hogy ha igény van rá, a környék kerttulajdonosainak kertjében, a helyszínen segít kialakítani, megtervezni egy-egy kis japánkertet. Ennek részleteit megtalálják a honlapon: www.budaikertcentrum.hu

És most néhány fénykép:

Andreas Hamacher, a tolmács és egyetemi tanár. Folyik az oktatás.

Épül a kertecske.

Este meg szétszedik:

A kövek fontossága: az ázsiai ember nagy tisztelettel viseltetik a kövek iránt, mert számukra a boldogság a nyugalomban, mozdulatlanságban rejlik. Ezért óriási hangsúlyt fektetnek a kövek kiválasztására, elhelyezésére, csoportosításukra, ill. hogy egymással milyen kapcsolatban állnak.

A lány és a kövek...

Béla és a kövek...

Ő vette át a díjat :)

A végén nagy dicséretet kaptak, és fénykép is készült róluk. 

Egy kis pihenés: teaszertartás, írásművészet.

És néhány eredeti japán kert:

És az őáltaluk készített kiskert:

És diplomát is kapott róla:

Várjuk szeretettel augusztus 8. és 31. között a Budai Kertcentrumban, a japán hetek alkalmából!

]]>
Thu, 08 Aug 2013 12:53:50 +0200 30203_267371