Augusztus 8. és 31. között japán heteket tartunk a BKC-ban.

Mindez onnan indult, hogy felemlegettük: Béla 2010 februárjában Japánban, Atami városban járt egy japánkert-építő szemináriumon, ami nagyon nagy élményt jelentett neki. A szemináriumot a világhírű Kosugi Zohen cég szervezte, 6 fő vehetett rajta részt, 3 hétig tartott. Két holland, két kanadai, egy ír férfi és Béla alkották a csapatot és egy német, de évek óta japánban élő és az egyetemen kerttervezést tanító férfi volt a tolmács.

Tudtuk, vagy inkább sejtettük, hogy Japán egy más világ. De hogy ennyire... az csak ott tudatosult benne. Szerencsére naplót írt, így nekem könnyű dolgom van: hitelesen tudom visszaadni az élményeit.

Mivel tél volt, február, hideg is volt. A szoba, amit kapott, nem volt fűtve: kb. 0 fok volt benne. A tizenvalahány órás repülőút után, hulla fáradtan, az időeltolódástól szenvedve egy kissé kiakadt ezen. Felcsavarta a légkondit 30fokra, megágyazott - 2 matrac, lepedő, 2 paplan volt az ágynemű - és zokniban, pulóverben, jégeralsóban próbált elaludni. Kellemes meglepetés volt viszont,  hogy a fürdőszobában a WC ülőkéje fűtött volt. Alig akarta otthagyni.

A tanítás reggel kezdődött, volt egy ebédszünet és délután folytatódott. Délelőtt a japánkertek filozófiai hátteréről, kőalkalmazásokról, a japánkert alapjairól, ültetési szögekről, szimbólumokról, stb. folyt az oktatás, délután mindezt kipróbálták a gyakorlatban. A hallottak alapján minden nap össze kellett rakniuk egy 25-30 m2-es kis japánkertet kövekből, szoliter és talajtakaró növényekből (Pachisandra, Ophiophogon, Acorus, csíkos Carex, sok-sok moha, páfrány). Mivel legtöbbször vagy a hó vagy az eső esett, föléjük feszítettek egy kb. 40-50 m2-es ponyvát. Andreas, a német tolmács mindent fordított és minden "diákra" 2-3 japán szakember jutott, aki segítette, magyarázott neki.

Ezeket a mini bemutatókerteket aztán a cég emberei minden este szétszedték, a köveket, növényeket csoportosították, hogy másnap tiszta lappal (területtel) lehessen dolgozni.

Volt, amikor földfalat tanultak építeni, bambuszkerítést, volt amikor burkolatot - mindegyik nagyon alapos, nagyon precíz, kiváló munka volt.

Egyik reggel 5-kor arra ébredt, hogy reng alatt a föld. Nem volt túl ijesztő, pár másodpercig tartott - utólag  megtudták, hogy hetente 2x van itt földrengés - de a rádió már be is mondta a cunami-veszélyt (20 cm-s cunami fenyegette őket ezúttal).

A cégnél férfiak, nők dolgoznak, hihetetlen energia és szaktudás árad belőlük. Mindenki nagyon szerény és mosolygós. A burkolást például egy 25 évesnek látszó hölgy tanította, elővett egy vésőt meg egy kalapácsot, megfogott egy 20kg-os gránit paliszád támfalelemet, letérdelt rá és megmutatta, hogyan kell kettéhasítani. ide ütünk kettőt, oda ütünk kettő, itt megkocogtatjuk és hopp: a kő kettétört. A külföldi nagydarab, nagy rutinnal rendelkező cégtulajdonosok délután 5-ig görcsöltek, izzadtak, ütötték-verték a vésőt, de nem történt semmi. A kis japán lány hol ide ugrott, hol oda: ide ütött kettőt, oda ütött kettőt, amott megkocogtatta és  hopp: a kő kettétört.

Utólag kiderült hogy ez lány 16 éve a cég alkalmazottja, és 2007-ben ő vehette át a kertépítő világolimpián nyert aranyérmet. Szóval nem volt 25 éves és nem volt kezdő.

Csodálatos történelmi kertekbe vitték őket, részt vettek eredeti japán teaszertartáson, jártak egy japán gyűjtő emlékére épített csodálatos múzeumban, melyet évszázados mohakert vett körül... egyszóval óriási élmény volt.

Ezt az élményt szeretnénk kicsiben megosztani a Budai Kertcentrumban is, ahol a nyár végéig minden termék/növény árából, melynek nevében szerepel a "japán" szó, 10% kedvezményt adunk. Ide tartoznak a bonsaiok, kövek, sziklák, szobrok, japán kerti lámpások, teaszertartáshoz használható kövek, egyebek is.

És különleges lehetőségként Béla vállalta, hogy ha igény van rá, a környék kerttulajdonosainak kertjében, a helyszínen segít kialakítani, megtervezni egy-egy kis japánkertet. Ennek részleteit megtalálják a honlapon: www.budaikertcentrum.hu

És most néhány fénykép:

Andreas Hamacher, a tolmács és egyetemi tanár. Folyik az oktatás.

Épül a kertecske.

Este meg szétszedik:

A kövek fontossága: az ázsiai ember nagy tisztelettel viseltetik a kövek iránt, mert számukra a boldogság a nyugalomban, mozdulatlanságban rejlik. Ezért óriási hangsúlyt fektetnek a kövek kiválasztására, elhelyezésére, csoportosításukra, ill. hogy egymással milyen kapcsolatban állnak.

A lány és a kövek...

Béla és a kövek...

Ő vette át a díjat :)

A végén nagy dicséretet kaptak, és fénykép is készült róluk. 

Egy kis pihenés: teaszertartás, írásművészet.

És néhány eredeti japán kert:

És az őáltaluk készített kiskert:

És diplomát is kapott róla:

Várjuk szeretettel augusztus 8. és 31. között a Budai Kertcentrumban, a japán hetek alkalmából!