Nagy izgalommal várjuk az idei GardenExpo-t, több okból is: először is ez a mostani időjárás valami hihetetlen! Ki vagyunk éhezve már a színekre, az illatokra, március vége felé a madaraknak kellene csicseregniük, a krókuszoknak, nárciszoknak tobzódniuk... ehelyett még mindig a lefagyott hótakarót tapossuk.

Másrészről mindig nagy öröm részt venni egy kiállításon, izgalmas a stand összeállítása, a beszélgetések a többi kiállítóval, az áramló tömeg, a kérdések özöne és a sok dicséret, amit kapunk - reméljük, az idén sem okozunk csalódást.

Az idei évben Béla is szerepelni fog, 24-én szombaton 2-kor lesz fellépése, amikor a kerti trendekről, a 2018-as kertkultúráról fog beszélni. Várunk mindenkit szeretettel (főleg, hogy előtte lesz a nyereménysorsolás :))

Addig is bemásolok ide néhány gondolatot az ebben a témában megszólalók közül:

Út a Kerthez

A kültéri nappalik fogalma nem olyan régen jött be a köztudatba, de jelentősége évről évre erősödik – mondja Molnár Klaudia kertész, az Út a kerthez bloggere, majd hozzáteszi, valójában a nappali meghatározás már nem is teljesen pontos, hiszen a kert annyiféle igényt kielégít, a hangulatos családi étkezésektől, a baráti összejöveteken át, egészen a lazításig. Épp ezért - akárcsak az otthonunkban - a kertben is fontossá vált a különböző bútordarabok, színek összehangolása, valamint a hangulatfokozó elemek és dekorációk használata. „Idei divat továbbá, hogy a kertben legalább két pihenőrészt alakítanak ki, egy étkezőt közvetlenül a ház közelében, illetve egyet a kert belsejében, a buja zöld növényzet árnyékában, ami pedig csodálatos helyszínt biztosít a csendes feltöltődéshez” – teszi hozzá a szakember.

Dekor és mentha

Borbás Ágnes hobbikertész, blogger 2018-at a kertben eltöltött örömteli pillanatok évének tekinti. A veteményesben szüretelt saját zöldségek és gyümölcsök, a közös étkezések, a szépen kialakított virágágyások és a vadon élő állatok védelme mind-mind boldogságforrás a léleknek. „Napjainkban a ház körüli zöld terület hatalmas kincs. A tervezőknek köszönhetően az eddig mostohagyerekként kezelt kisméretű kertekre is egyre nagyobb figyelem irányul. Kreatív ötletekkel különleges pihenő zónákat alakíthat ki minden kerttulajdonos.” A kevesebb sokszor több – figyelmeztet a blogger! Javaslata szerint az apró kertekben érdemes több szerepet is szánni a felületeknek: ilyen lehet egy multifunkcionális tűzrakó, ami széles peremével asztal, középső rácsozatával grillező, rács nélkül pedig egy nyáresti tűzrakó.

Kertportál.hu

A kerti trendek két fő csapásirányba mennek 2018-ban: az egyiket a modern, légies könnyedség és letisztult minimalizmus jellemzi, a másik irányt viszont a tavaszias vintage, ahol a vidéki életérzés és a természetközeli hangulat uralkodik – mondja Topor Erika okleveles kertészmérnök. A kifinomult luxust sugárzó bútorok és kerti kiegészítők igen elterjedtek a modern házak udvarában. Egyre népszerűbb a mérnöki pontossággal megkonstruált kert, ahol a virágzási idők, növénymagasságok és a színek, formák játéka nincs a véletlenre bízva. Mindennek illeszkednie kell mindenhez, ez az irányzat nem tűr hibát az összképben. „Ennek ellenpólusaként egyre terjed a vintage, ami szintén légies, de inkább romantikus, nosztalgikus hangulatot idéz.” Előszeretettel találni az ilyen udvarokban házilag festett bútorokat, dominál a fehér, a kopott szín, a kék és a rusztikusra festett óarany. A növényválasztásban is a púderszínű virágok dominálnak, legyen az akár egy boglárka vagy egy liliomfa. Ebben az irányzatban nem a mérnöki pontosság a jellemző, inkább a szabad és természetes vonalvezetés, a kertben a sokféleség, az ívekkel, mintákkal való játék mutatkozik meg – hangsúlyozza a szakember.

Kertlap.hu

Továbbra is tombol a Termeszd meg magadnak divatja. A világszerte emelkedő élelmiszer árak, a biotermékek felértékelődése az oka, hogy egyre többen rendezkednek be önellátásra. Továbbra is hódít a kis helyen, minél többet elve – sorolja a 2018-as kerti trendeket dr. Garami Márta a Kertlap.hu főszerkesztője. Hozzáteszi: a hobbikertészek előszeretettel választanak futónövényeket, futtatnak rácsra, pergolára, termesztenek zöld falaknak is nevezett felfüggeszthető „zsebekben”, és idén is trendi a konténerkertészkedés. „A kis helyen élők igényeit elégítik ki a kertészek azzal, hogy egyre több törpenövekedésű fajta jelenik meg a piacon, gondoljunk az oszlopos növekedésű mini gyümölcsfákra és az ámpolnákból alácsüngő koktélparadicsomokra” – mondja a szakember. Dr. Garami Márta szerint a fűszernövények csillaga továbbra is fényesen ragyog. Egyre többen kapnak kedvet a termesztésükhöz. Remek társítás napos ablakban a kerti zsálya, a majoránna, a szurokfű, a kerti kakukkfű és a borsmenta.

Balkonada

A növényválasztásnál a vágyak és lehetőségek kemény csatájában mindinkább a lehetőségek fognak győzedelmeskedni idén. A tájidegen és ezért hosszútávon nehezen életben tartható növények helyett előtérbe kerülnek az adott környezeti viszonyoknak leginkább megfelelő, kipróbált és bevált őshonos fajták. A természetes anyagok a burkolatokban és kert minden szegletében teret hódítanak – mondja Nagy Jucó virágkötő, a Balkonada bloggere. A műanyag virágládákat és cserepeket a kerámia virágtartók, fadézsák váltják fel, de idén a kerti utak, az ágyásszegélyek és a kert egyéb díszítőelemei is kőből vagy fából készülnek. „Folytatódik a gyep visszaszorulása a szilárd burkolatok és a növényágyások javára. A díszkavicsok, díszkertek, sziklakertek kevesebb törődést igényelnek, ugyanakkor nagyon izgalmas és esztétikus szigetei lehetnek a kertnek” – teszi hozzá a blogger. Idén az okoskert fogalma is egyre elterjedtebb, az előre programozható, önjáró fűnyíró és öntözőrendszer mellett megjelentek az okostelefonnal is vezérelhető öntözési rendszerek.

És végül a GardenExpo felhívása:

Ismerd meg a legújabb trendeket!

Nincs két egyforma méretű terület, élethelyzet vagy személyiség, ezért egyetemes érvényű igazságokat is nehéz kijelenteni kertügyben. Március 23-25. között azonban minden kertimádónak adott a lehetőség, hogy testközelből megismerkedjen a friss kültéri trendekkel és személyre szabott tanácsokat kérjen profi szakemberektől. A 2018-as Gardenexpón a komplett kertépítéstől, a lakás teraszának „tavasziasításáig” minden kérdésedre választ kaphatsz, válogathatsz az álomszép bútorok, grillek, medencék, árnyékolók, kerti gépek és szerszámok, kültéri világítás és öntözéstechnikai megoldások legszélesebb választékából. Ne hagyd ki a lehetőséget, találkozunk idén is a Budapest Sportarénában! A háromnapos rendezvényen természetesen nyerni is lehet, csak regisztrálni kell előre a http://www.gardenexpo.hu/regisztracio oldalon, és bárki hazaviheti az álomszép kerti garnitúrát, a profi grillt vagy a robotfűnyírót.

Jöjjenek velünk, élvezzük együtt a kiállítást! Budai Kertcentrum, 23-as stand.